• message one
 • message two
Ralf Gothóni

DISCUSSION

On this page you can post your thoughts and comments about music and life in English, German, Finnish or Swedish. The page owner will answer the questions as oft as possible.

Please be considerate and remember you're writing to real human beings.

Thank you!

Messages:

 • Klassisen musiikin globaali tilanne (last message: RG konsertissakävijälle 9/24/2008, 2:40 p.m.)
  • Heikki Saarinen 3/30/2008, 5:50 p.m.:

   Arvoisa prof. Gothoni, olette seurannut kansainvälistä musiikkielämää näköalapaikalta. Onko klassisen musiikin alasajo tosiasia (kuten monet muusikot näkyvät väittävän) vai onko kyseessä näköharha (kuten monet byrokraatit väittävät)? Onko Teillä prof. Gothoni asiasta selkeitä todisteita?
  • RG 3/30/2008, 6:04 p.m.:

   Tietoista alasajoa tuskin tapahtuu edes ns. rytmimuusikoiden valtaamissa lautakunnissa ja päättävissä elimissä. Välinpitämättömyyttä kylläkin, opetusministeriötä myöten, josta seuraa vääjäämättä alasajautumista: Koulujen musiikinopetuksesta puuttuu lähes tykkänään klassinen musiikki ja maan korkein opinahjo on menettämässä otteensa tehtävästään. Musiikin nykytilaa pitäisi kartoittaa, jotta todisteet olisivat kuuroillekin näkyvillä. No, tutkimuksia tuskin tehdään, ainakaan puolueettomasti, koska silloin joudutaan koskettelemaan Tabuja ja ongelmia, jotka häiritsevät ja ovat ristiriidassa hengettömien nykytrendien kanssa. Kansainvälisesti tilanne on erilainen: Aasiassa innostus on edelleen valtaavaa ja lisääntyvää samoin kuin esim. Venezuelassa. Keski-Euroopassa keskustelujen aiheet eivät liity arvoista väittelyihin - tasapäistämisvaatimus tuntuu tällä hetkellä olevan suomalaisen kultturisosiaalidemokratian ikioma lapsi.
  • Heikki Saarinen 4/6/2008, 1:46 p.m.:

   Puhutte hengettömistä nykytrendeistä, mutta näyttää siltä, että viihteen ammattilaiset kieltävät klassisen musiikin hengen. Onko mitään keinoa saada joku Riku Niemi vakuuttuneeksi henkisistä arvoeroista? Hänhän esiintyy marttyyrina, koska orkestereineen joutuu rahastamaan Suomen suurhalleissa eturivin iskelmätähtien avittamana "ilman senttiäkään julkista tukea". Klassista musiikkia hän kutsuu "kaunotaiteeksi", vaikka sanan ironia tuntuisi paremmin osuvan imellettyihin iskelmiin.
  • taiteiden ystävä, hki 4/5/2008, 9:41 a.m.:

   Onkohan Suomessa prosentuaalisesti koskaan merkittävästi arvostettu klassisia taiteita? Varmasti 100 vuotta sitten suurin osa suomalaisia kuunteli mieluummin humppaa kuin Bachia. Hymylehteä oltaisiin enemmän luettu kuin Shakespearea jos sellainen olisi ollut. Taiteiden parissa on nykyään enemmän kuin koskaan niinkuin yleisesti ottaen kaiken muunkin kanssa: Ei laatu ratkaise, vaan ulkoiset tekijät. Niinpä minulla on tässä tällainen maallikon kysymys: Mitä teidän mielestänne pitäisi tapahtua konkreettisessa mielessä, jotta maamme nuoriso ja nimenomaan lapset jotka kotona eivät saa virikkeitä klassisiin taiteisiin (en itse ole huolissani pelkästään musiikkipuolen tulevaisuudesta) voisivat löytää itselleen edes jotain arvokasta mistä tahansa "hengenperinöstä". Muistan omalta kouluajaltani n. 30-40 vuotta sitten, että jo silloin olivat taidetunnit opettajan oman viisauden varassa, eikä sen ajan nuori vielä ollut niin maussaan itsenäistynyt, että opettajalla olisi yhtä vaikeaa kuin tänään.
  • RG 4/5/2008, 10:13 a.m.:

   Merkittävä kysymys. Koululaitos opettaa lasta "sosiaaliseen" massakäyttäytymiseen ja senkaltaisiin arvoihin ja tietoihin joilla vielä kritiikitön ihminen automaation tavoin hyväksyy sijoittautumisensa yhteisönsä koneistoon, tuotannon välineeksi. Taideaineiden lähes kokonaan puuttuminen kouluista on eräänlainen kielto; lapsen ei anneta kokea elämää "sisäteitse". Todellisuuden ulkoistaminen mekanisoi elämän ja antaa prosessin valvojille vastuuttoman vallan, koska lapsen oma identiteetti ja henkilökohtainen evoluutio unohdutetaan. Ensimmäinen asia olisi palauttaa taiteet lapsille ja taideaineiden opettaminen kunniaan. Seuraava olisi tietoaineiden laajentaminen mekaanisesta maailmankuvasta myös henkiseen ulottuvuuteen, jota tiede parhaimmillaan jo edustaakin. Elämä on varttuvalle lakkaamaton ihme, kunhan aikuiset eivät pääse sitä tuhoamaan.
  • RG Heikki Saariselle 4/6/2008, 1:49 p.m.:

   En tunne Riku Niemeä. Viihdekiertueet tuottavat esittäjilleen luultavasti aivan erikokoisia palkkioita kuin klassisten musikkojen kiertueet (jotka myöskin ovat ilman julkista tukea). Sitäpaitsi klassiset kiertueet ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Yksittäiset konsertitkin ovat jääneet viihteen jalkoihin. Salien johtajat pelkäävät taloudellisia riskejä. Ja syynä ei ole esittäjä, jonka palkkio on useimmiten nimellinen. Vielä löytyy niitä, jotka syyttävät klassisen musiikin kuuntelijoita elitismistä. Vertailemalla Hartwall-areenan ja esim. Helsingin kaupunginorkesterin hintoja ei voi muuta kuin ihmetellä mitä elitismiä tarkoittavat. Kaunotaiteesta: Aikamme "filosofia" on se, ettei emotioilla ole eikä saa olla arvoeroja. Elämme itsensä ilmaisun estotonta aikakautta ilman päämääriä, itsekritiikkiä, ymmärrystä korkeammasta ja matalammasta, eroa taidokkaasta ja alkeellisesta tai herkkyydestä ja röyhkeydestä. Ajan henkeä voisi ilkeästi kutsua peräpäätuotantoinnovaatiokulttuuriksi.
  • Konsertissakävijä 4/18/2008, 4:05 p.m.:

   Seurasin viime vuoden keskusteluja HS:ssa. Jäi se vaikutelma, että HS:n kulttuuritoimitus on erittäin puolueellinen ja pyrkii latistamaan niitä arvoja, joita myös musiikin kuuntelijana haluan kokea. Onko tästä jotain mielipidettä?
  • RG konsertissakävijälle 4/18/2008, 4:11 p.m.:

   HS:n asenteellisuudesta ollaan yleisesti yhtä mieltä. En kuitenkaan usko, että he siellä yhteen ääneen huutavat taidemusiikin alasajoa. Ennenminkin on kyseessä provosointi ja eräillä henkilöillä viihteen tausta ja tuki. Siitä johtunee, että eräät kirjoittajat sahaavat (huomaamattaan?) jopa omaa oksaansa.
  • Reply:

  • Uusi kirja? (last message: RG lukutoukalle 12/19/2015, 7:31 p.m.)
  • Sibelius-Akatemiasta? (last message: RG opiskelijalle 4/18/2008, 4:21 p.m.)
  • Ihmeitä myös Etelä-Afriikassa (last message: RG 9/30/2008, 4:23 p.m.)
  • Savonlinna Music Academy (last message: Elina Malmivaara 11/24/2008, 9:52 a.m.)
  • Violin academy (last message: RG 4/25/2009, 2:21 p.m.)
  • Kysymyksiä? (last message: RG Antille 1/14/2010, 6:01 p.m.)
  • Musiikki & hyvinvointi (last message: Väinö Åberg 4/26/2010, 3:45 p.m.)
  • Start a new discussion